Американски учени от университета в Колорадо са открили как се отразява

...
Американски учени от университета в Колорадо са открили как се отразява
Коментари Харесай

По-здрави след две седмици на планина

Американски учени от университета в Колорадо са разкрили по какъв начин се отразява планинския въздух на човешкото тяло, пише Мениджър Нюз. Отдавна се приказва за изгодите от чистия планинския въздух, само че без да се показва, в какво по-конкретно се показват те.

Изследователите от Колорадо са провели опит с доброволци, които в рамките на две седмици са изкачили връх Чакалтая в Боливия. Доброволците са се изкачили до височина от 3200 м. След тази акция, туристите са дали кръв за анализ. Оказва се, че планинският въздух и натоварването доста са трансформирали качеството на кръвта, увеличавайки равнището на хемоглобина, както и увеличавайки способността за преместване на О2.

Учените считат, че тези проучвания демонстрират изгодите от планинските излети. Те се надяват, че с по-нататъшно изследване по този въпрос ще съумеят да научат повече за това събитие, което от своя страна ще им даде опция да разработят нови способи за лекуване на болести като анемия или исхемичен инсулт.

Откритието съгласно специалистите не е феноменално. Изненадата обаче се състои в това, че промените, които са установени в рамките единствено на няколко часа, се съхраняват за доста дълъг интервал от време. Учените настояват, че даже единствено две седмици, прекарани в планините, оказват въздействие върху човешкато кръв за най-малко 120 дни, което са към 4 месеца.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР